537 00 12 00
Już dziś umów się na zabiegi!
kontakt@colonmed.pl

Uchyłkowatość jelita grubego – jak sobie z nią radzić

hydrokolonoterapia - okrężnicaUchyłkowatość jelita grubego to choroba nabyta (wrodzona występuje marginalnie). Jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych społeczeństw zachodnich - jeszcze 100 lat temu była niezwykle rzadka. Liczba zachorowań wzrosła w XX wieku wraz z popularnością przetworzonych produktów spożywczych, ubogich w naturalne włókna roślinne.

Nieodpowiednia dieta prowadzi to do nadmiernych skurczów okrężnicy, przerostu warstwy mięśniowej okrężnej i wzrostu ciśnienia wewnątrzjelitowego. Pod wpływem tego ciśnienia dochodzi do wypchnięcia na zewnątrz błony śluzowej. Zatem uchyłek jest kieszonkowym uwypukleniem jelita. Może ich występować od jednego do kilkuset, najczęściej w jelicie grubym.

Nieleczona uchyłkowatość jelita grubego może doprowadzić do poważnych powikłań, takich jak zapalenie uchyłków, niedrożność jelit, przetoki, a także perforacja jelita.

Niestety w większości przypadków uchyłki jelita nie dają żadnych objawów. Czasem mogą pojawić się takie dolegliwości jak: bóle w lewym dole biodrowym (nasilają się po posiłkach i są łagodzone wypróżnieniami), zmiana rytmu wypróżnień, wzdęcie, zaparcie lub zaparcie naprzemienne z biegunką.

W uchyłkach jelitowych zawsze zalegają masy kałowe, których organizm nie potrafi usunąć w normalnym trybie wypróżniania.

Świeże treści jelitowe przesuwając się środkiem jelita dociskają te zalegające resztki w uchyłkach, niejako cementując je. Zalegające masy dodatkowo obciążają jelito prowadząc do dalszych deformacji i upośledzając jego funkcjonowanie. Sprzyjają także rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej produkującej toksyny.

Aby zapobiegać uchyłkowatości jelita, a także w celu wyleczenia tej dolegliwości powinniśmy przestrzegać kilku prostych reguł:

- zwiększ ilość błonnika w diecie

Bogatym źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, muesli, niełuskany ryż, pieczywo razowe) i nasiona roślin strączkowych.

Porzuć słodycze, produkty przetworzone na bazie białej mąki, cukru, tłuszczów i całej masy E. Bagietki i świeże bułeczki nie są twoim sprzymierzeńcami. Biały makaron zamień na pełnoziarnisty.

I pamiętaj: warzywa, warzywa, warzywa!

Błonnika natomiast nie zawierają m.in. mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje i inne produkty tłuszczowe.

- pij dużo wody

Powinniśmy wypijać minimum 1,5 litra wody dziennie. Zaczynajmy dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną. Pamiętaj o tym, by pić wodę zawsze przed posiłkami – nigdy do posiłków lub bezpośrednio po nich.

- wykonuj regularnie zabiegi hydrokolonoterapii

Hydrokolonoterapia to jedyny zabieg, który pozwala skutecznie usunąć złogi – zalegające masy kałowe przyklejone do ścianek jelita bądź zalegające w uchyłkach jelitowych. Powinien być wykonywany w gabinecie zabiegowym przez wykwalifikowany personel medyczny za pomocą atestowanego urządzenia. Profilaktycznie zaleca się przeprowadzenie serii zabiegów raz na 6-12 miesięcy.