537 00 12 00
Już dziś umów się na zabiegi!
kontakt@colonmed.pl

wątrobaWątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała. To swego rodzaju "laboratorium chemiczne", od którego pracy zależy stan naszego układu krwionośnego, układu limfatycznego, nerek, mózgu, układu trawiennego, a także naszej psychiki. Niestety u większości z nas, na skutek nieodpowiedniej diety, jest ona wypełniona kamieniami.

Wątroba to największy i najważniejszy gruczoł w organizmie człowieka. Komórki wątroby, czyli hepatocyty produkują (w sposób ciągły) żółć. W jej skład wchodzą barwniki żółciowe, kwasy i sole żółciowe, cholesterol, mocznik, lecytyna, a także sole mineralne. Nadmiar wytworzonej żółci przechowywany jest w pęcherzyku żółciowym, skąd w czasie trawienia, ścieka do dwunastnicy. Uczestniczy w procesie trawienia tłuszczów - redukując je do prostszych i mniejszych cząsteczek, przez co łatwiej poddają się procesom rozkładu. Żółć odpowiada także za metabolizm witamin rozpuszczanych w tłuszczach tj. tych należących do grupy A, D, E, K oraz F. Dzięki żółci organizm pozbywa się szkodliwego cholesterolu, kwasu żółciowego, leków, toksyn czy niektórych, szkodliwych związków (np. zawierających miedź, cynk lub rtęć).

Jak dochodzi od powstawania kamieni żółciowych?

Nadmiar żółci gromadzony jest w pęcherzyku żółciowym. Kiedy zjadamy tłusty posiłek i potrzeba jest znacznej ilości żółci, ta doprowadzana jest do dwunastnicy zarówno z wątroby jak i z magazynu - pęcherzyka żółciowego (po jego obkurczeniu się). Jeśli jednak nasza dieta jest uboga w tłuszcze - (np. zjadamy samo białko lub węglowodany), wówczas ilość żółci produkowana wprost przez wątrobę jest wystarczająca i zapas z pęcherzyka żółciowego nie jest potrzebny. Pęcherzyk czeka na kolejny posiłek, który będzie obfitował w tłuszcz. Jeśli jednak żółć zalega przez dłuższy czas  - zaczynają tworzyć się kamienie żółciowe...

Żółć która jest w zastoju zaczyna wytrącać kryształy cholesterolu, a z nich tworzą się złogi żółciowe (kamienie). Ciągłe utrzymywanie żółci w pęcherzyku żółciowym powoduje jej zagęszczenie, a także często patologie w obrębie przewodów żółciowych. Z czasem kamienie staną się na tyle  duże, by zatkać przewód żółciowy. W takiej sytuacji po zjedzeniu tłustego posiłku żółć nie będzie mogła się wydostać z pęcherzyka żółciowego, co spowoduje ból, ucisk i kolkę wątrobową. Przy takich objawach (bardzo dotkliwy ból) zaczynamy unikać tłustego jedzenia – nieświadomie pogarszając swoją sytuację.

Pracę wątroby zaburzają często błędy żywieniowe polegające na nadmiernym spożyciu: 

  • oczyszczonych produktów skrobiowych, zwłaszcza białej mąki
  • cukru rafinowanego
  • tłuszczów nasyconych i tłustego mięsa
  • alkoholu i innych używek

Dodatkowym obciążeniem wątroby są występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny, pozostałości po lekach weterynaryjnych, mykotoksyny, stosowanie leków i antybiotyków, a także ogólnoustrojowe zakażenia wirusowe. Z oczywistych względów wiek również wpływa na wydolność wątroby – im starsza osoba, tym mniej sprawna wątroba.

Wątrobę należy regularnie oczyszczać.

Michał Tombak podaje m. in. następujące objawy zanieczyszczonej wątroby:
  • pojawienie sie na ciele piegów, brązowych znamion, brodawek
  • brązowe plamy przy korzeniach włosów
  • zimna i wilgotna skóra ciała i rąk
  • zabarwiony na żółto spód języka
  • brak możliwości zrobienia prawą nogą kroku takiej samej długości jak lewą
  • ogólny stan przygnębienia, rozdrażnienie, zaburzenia snu

Osoby z usuniętym woreczkiem żółciowym również mogą i powinny oczyszczać wątrobę ponieważ brak woreczka nie oznacza braku kamieni w przewodach żółciowych wątroby.

Przed samym oczyszczaniem wątroby, jak i tuż po nim wskazane jest oczyszczenie jelita grubego, np. za pomocą hydrokolonotreapii.

Do oczyszczenia wątroby należy się odpowiednio przygotować.

Etap 1.
"Złagodzenie" organizmu - można je osiągnąć korzystając z sauny lub biorąc gorącą kąpiel. Takich zabiegów powinno być co najmniej 5 (czas trwania 10 - 20 minut). Ostatnie złagodzenie należy przeprowadzić na dzień przed zabiegiem głównym.

Etap 2.
Przynajmniej przez 3 - 4 dni przed oczyszczeniem żywić się produktami pochodzenia roślinnego, pić 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z buraka + jabłek w proporcji (1:4), a codziennie na noc pić napar z ziół przeczyszczających.

Etap 3.

1 i 2 dzień-  pić wyłącznie sok w dowolnej ilości, także przy uczuciu głodu - gasimy go sokiem (burak + jabłka 1:4). Podczas dnia jak najwięcej się poruszać i przebywać na świeżym powietrzy (nie schładzać organizmu). Przy silnym uczuciu głodu jeść pieczone jabłka z miodem. Wieczorem przed snem wziąć ciepłą kąpiel (10 - 15 minut), wypić napar z ziół przeczyszczających.

3 dzień - rano wypić napar z ziół przeczyszczających, następnie w ciągu dnia do godziny 18-stej pić sok (podczas silnego głodu jeść jabłka pieczone z miodem).

Od 14:00 do 18:00, od czasu do czasu nagrzewać powierzchnię wątroby poduszką elektryczną bądź termoforem.

18:00 przyrządzić mieszankę z: 150 g oliwki z oliwek, 150 g soku z cytryny, 6 plastrów cytryny, ząbek czosnku (rozdrobnić i przełożyć do słoiczka z wieczkiem).

Po 18:30 wziąć gorący prysznic - dobrze rozgrzać ciało, wytrzeć do sucha i położyć się do łóżka.

19:00 wypić 2 łyżki oliwki z oliwek następnie szybko popić sokiem z cytryny, jeśli zbiera się Państwu na wymioty - wziąć i ssać plasterek cytryny, jeśli ten stan nie mija - otworzyć słoiczek z czosnkiem i powąchać.

Po 15 minutach powtórzyć tą czynność i tak co 15 minut dopóki nie wypijecie Państwo całej oliwki i całego soku.

Po tych czynnościach położyć się na prawy bok, położyć poduszkę elektryczną na wątrobę i oglądać telewizję lub czytać. Jeśli pojawił się niepokój - zażyć 2 tabletki nospy.

Po 1,5 - 2 - 3 godzinach rozpocznie się parcie i opróżnianie jelit.

Mniej więcej około północy proszę wypić napar z ziół przeczyszczających i położyć się spać.

Rano pijemy znów napar z ziół przeczyszczających i jemy lekkie śniadanie z produktów roślinnych, owoców i warzyw. Na obiad - zupa jarzynowa, na kolację - pieczone lub gotowane ziemniaki z dodatkiem zieleniny, ryżu z duszonymi warzywami. Od następnego dnia rozszerzajcie menu. Kurację dobrze jest przeprowadzać raz na rok.

Źródło: "Jak żyć długo i zdrowo" Dr hab. Michał Tombak

 

 

 

Przeciwwskazania (wg Liliann Kristinn Elmborg):

  • osłabienie organizmu na skutek przeziębienia lub grypy
  • torbiele i guzy na wątrobie
  • kobiety w ciąży oraz matki karmiące, kobiety w czasie miesiączki
  • oczyszcania wątroby nie powinny wykonywać dzieci poniżej 12 roku życia