537 00 12 00
Już dziś umów się na zabiegi!
kontakt@colonmed.pl

mycie warzywNajkorzystniej jest zjadać owoce i warzywa kupowane z upraw organicznych – hodowane bez sztucznych nawozów oraz innej „chemii” tak powszechnie dzisiaj stosowanej w przemysłowej produkcji rolnej. Jednak dostęp do takich owoców i warzyw nie jest dzisiaj łatwy. Musimy sobie zatem radzić w inny sposób.

Zacznijmy od pozbycia się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców. Sama woda nie zda tutaj egzaminu niestety.

Większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych ma skład opracowany w taki sposób, by opady atmosferyczne nie zmywały ich z powierzchni opryskanych płodów rolnych - są oleiste. Niestety oleiste pestycydy nie są ani widoczne gołym okiem ani też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych substancji.

Pozbywamy się szkodliwych bakterii

Zaczynamy od usunięcia szkodliwych bakterii typu E.Coli, Listeria, czy Salmonella. W tym celu przez 2 lub 3 minuty płuczemy warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym. Uzyskujemy go  dodając ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego do 1 litra wody.

Usuwamy pestycydy

Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Do 1 litra wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, a na powierzchni często zobaczymy tłustawy film.

Na koniec czysta woda

Opłukujemy wreszcie warzywa i owoce w czystej wodzie (neutralne pH 7).