537 00 12 00
Już dziś umów się na zabiegi!
kontakt@colonmed.pl

Bristolska skala uformowania stolca

ToiletpaperZ badania kału, a nawet z oceny samego jego wyglądu można już sporo wnioskować na temat naszej kondycji zdrowotnej. Jego forma, zabarwienie oraz struktura zależą od naszej diety, przyjmowanych leków i suplementów, występowania ewentualnych chorób i stanu naszego układu pokarmowego.

Aż chciałoby się rzec: „Pokaż mi swój stolec, a powiem ci, czy jesteś zdrowy…”.

Bristolska skala uformowania stolca (skala BSF - ang. Bristol Stool Form Scale) jest naukową klasyfikacja dzieląca ludzki kał na siedem grup według kryteriów kształtu i konsystencji.  Została opracowana przez panów K.W. Heatona oraz S.J. Lewisa z Uniwersytetu w Bristolu w roku 1997.

Bristolska_skala_uformowania_stolcaNaukowcy wyróżnili siedem typów:

Typ 1: Pojedyncze zbite grudki podobne do orzechów, trudne do wydalenia

Typ 2: Stolec o wydłużonym kształcie, grudkowaty

Typ 3: Stolec wydłużony, z pęknięciami na powierzchni

Typ 4: Smukłe, wężowate kawałki stolca, gładkie i miękkie

Typ 5: Miękkie drobiny z wyraźnymi krawędziami (łatwo wydalane)

Typ 6: Kłaczaste kawałki z postrzępionymi krawędziami

Typ 7: Wodnisty, bez stałych elementów (ciecz)

Typy 1 i 2 są najczęściej spotykane w trakcie zatwardzenia. Typ 3 i (przede wszystkim) 4 są najczęściej spotykanymi formami kału, najłatwiejszymi do wydalenia. Typy 5 oraz 6 są symptomami biegunki, podczas gdy typ 7 występuje głównie po infekcji bakteryjnej, przede wszystkim po zarażeniu przecinkowcem cholery. Długość stolca nie jest regulowana żadnymi normami. Jego wielkość zależy przede wszystkim od typu przyjmowanych pokarmów (głównie od zawartości błonnika) oraz zażywanych leków. Zmiany w długości a także objętości stolca bardzo często są spowodowane długim okresem bez wypróżniania lub być zapowiedzią infekcji.

Stolec możemy też analizować z zależności od jego barwy. Prawidłowe jego zabarwienie to kolory od żółtobrązowego po ciemnobrązowy.

Kolor czarny – może świadczyć  o krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego (przełyk, żołądek, dwunastnica). Pojawia się również w przebiegu leczenia preparatami żelaza, bizmutu oraz węglem. Także niektóre pokarmy mogą barwić stolec na bardzo ciemny kolor (ale nie całkiem czarny), np. wiśnie, jagody, niektóre gatunki czerwonego wina (alkohol upośledza wchłanianie sodu i wody w jelicie cienkim i może wywoływać biegunkę, co w połączeniu z ciemnym zabarwieniem kału może zaniepokoić).

Kolor czerwony – powodowany przez pojawienie się świeżej krwi w stolcu, co świadczy o krwawieniu z dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Ale także buraki w dużej ilości mogą barwić na czerwonawy kolor.

Kolor żółty – występuje zwykle w przebiegu biegunek oraz po leczeniu antybiotykami.

Kolor zielony – powodowany przez żółć, która w normalnych warunkach zmienia barwę stolca na brązową. Jednak w trakcie biegunki stolec może mieć zielony odcień. Podobny efekt występuje przy zaburzeniu równowagi flory bakteryjnej w jelicie (np. po antybiotykoterapii). Zielonkawą barwę mogą także nadać świeże warzywa zawierające dużo zielonego barwnika, np. szpinak lub jarmuż.

Kolor szary lub szarożółty – duża zawartości śluzu i ropy w stolcu. Ewentualnie duża zawartość tłuszczu w stolcu nadaje mu szarawe zabarwienie.

Kolor biały – występuje zwykle w przypadku stolca powstającego bez udziału żółci. Świadczy to albo o problemach z drogami żółciowymi, albo z wątrobą.