537 00 12 00
Już dziś umów się na zabiegi!
kontakt@colonmed.pl

Artykuły

Katowice poczuły Pozytywną Energię! Relacja w warsztatów

14 września w Kinoteatrze Rialto w Katowicach odbyło się piąte wydarzenie w ramach Ogólnopolskiej Kampanii „Pozytywny Egoizm. Przełącz się na EkoBycie!”. Katowiczanie przybyli tłumnie – ponad 200 osób gotowych się rozwijać wypełniło salę.

(więcej…)

Barwniki, konserwanty i reszta ferajny – czyli „mały chemik” na talerzu

Rocznie zjadamy ok. 2 kilogramów chemikaliów zawartych w jedzeniu. To odpowiednik trzech pudełek proszku do prania.

(więcej…)

Warzywa i owoce – zdrowie w kolorach tęczy

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej zróżnicowanej diety. Co ciekawe, na podstawie ich koloru możemy poznać wiele ich zalet. Zawarte w nich barwniki nie tylko cieszą oczy, ale przede wszystkim spełniają określone funkcje w naszym organizmie

Warzywa i owoce można podzielić na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Każda odznacza się szczególnymi właściwościami dla zdrowia. Oczywiście paleta barw jest znacznie szersza, a kwalifikacja niektórych roślin - umowna.

(więcej…)

1 krok – Świadomość. Twoje zdrowie jest najważniejsze!

Świadomość. Twoje zdrowie jest najważniejsze!

Rzadko uświadamiamy sobie, że w naszej okrężnicy tworzą się złogi oraz że do naszego krwioobiegu wnikają szkodliwe toksyny, które są przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych, a także bardzo poważnych chorób takich jak nowotwory. (więcej…)

2 krok – Przygotuj się do zabiegów

Przygotuj się do zabiegów. A przyniosą znacznie lepsze efekty!

Warto wiedzieć o tym, że hydrokolonoterapia nie jest lewatywą, w której chodzi o pozbycie się zwykłej treści jelitowej tylko z końcowego odcinka jelita grubego. Zależy nam na tym, by ciepła i przefiltrowana woda mogła dostać się do najdalszych zakątków jelita grubego. Dzięki temu namoczone złogi będą mogły odkleić się od ścianek jelita i wypłynąć. (więcej…)

3 krok – Pamiętaj o profilaktyce zdrowia!

Wykonuj zabiegi hydrokolonoterapii co 6 miesięcy!

Należy regularnie wykonywać zabiegi hydrokolonoterapii ponieważ złogi w jelitach będą się tworzyły na nowo. Nawet u osób dbających o zdrowe odżywianie. (więcej…)

Magnez – pierwiastek życia

Pierwiastek, bez którego nie możemy żyć!

Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę i chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych przez człowieka pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego gleby związkami zawierającymi potas oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów żywności. (więcej…)

Nigdy się nie odchudzaj!

Pamiętaj - nigdy się nie odchudzaj!!! Najprawdopodobniej przyniesie to odwrotne do oczekiwanych efekty!

Co roku, zwykle przed sezonem letnim, wszystkie pisma kobiece zaczynają publikować niezliczone diety, które mają nas doprowadzić do wymarzonej sylwetki. Zdecydowana większość z nich opiera się na zasadzie: jedz mniej kalorii. Tymczasem zasada diety niskokalorycznej jest iluzją jeśli chodzi o gubienie zbędnych kilogramów, a nawet może być niebezpieczna dla naszego zdrowia, bo zaburza nasz metabolizm. (więcej…)

Błonnik – nie trawiony a jednak niezbędny!

Błonnik pokarmowy to zespół substancji pochodzenia roślinnego nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Są to substancje o charakterze polisacharydowym, jak celuloza,policelulozypektynygumyśluzy oraz niepolisacharydowym -ligninykutyny.

Brzmi groźnie, prawda? A jednak błonnik odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego! (więcej…)

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny lub wskaźnik glikemiczny (GI) to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu. Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). (więcej…)